Ben jij innovatief

Wanneer is iemand innovatief? Dat is een goede vraag om even bij stil te staan. Wat maakt de ene persoon innovatiever dan de andere? En hoe kan een individu nog innovatiever worden? Deze vragen worden hieronder beantwoord.

Wanneer is iemand innovatief?

Een persoon is innovatief als kansen zowel gezien als benut worden, als er vooruit gedacht wordt en als men niet bij de pakken neer gaat zitten. Een innovatief persoon is onder andere creatief, alert, vooruitdenkend, een ‘out of the box’ denker en oplossingsgericht.

Wat maakt de ene persoon innovatiever dan de andere?

Sommige mensen zijn goed in management, anderen zijn goed in communiceren en weer anderen zijn goed in het volgen van procedures. Maar je hebt ook mensen die goed zijn in het bedenken van innovatieve ideeën, processen, producten en/of diensten. Welke eigenschappen onderscheiden deze innovatieve mensen van de rest van de bevolking en kunnen deze eigenschappen ook aangeleerd worden? Innovatieve mensen zijn te vinden in alle lagen van de bevolking. We zien echter dat innovaties binnen e-business meer worden aangedreven door de jongere generatie. Dit is goed te begrijpen want deze generatie is opgegroeid met alle voordelen van het internet.

Hoe kun iemand zelf innovatiever worden?

Denk niet meteen dat een persoon continu briljante ideeën moet hebben om innovatief sterk te zijn. Veel mensen zijn innovatief zonder door te hebben dat ze over deze karaktereigenschap beschikken. Innovatie is niet alleen vernieuwing. Innovatie is ook het verbeteren en perfectioneren van huidige producten, diensten en processen. Om zelf innovatief sterker te worden is het ten eerste noodzakelijk om je open te stellen voor verandering. Het is tevens van belang om goed te luisteren (een collega kan maar net een geniaal idee hebben maar niet weten hoe te werk te gaan), en niet bang zijn om je kop boven het maaiveld uit te steken!