Het belang van innovatie in het bedrijfsleven

Er is geen enkel bedrijf dat niet gebaat zou zijn bij innovatie. Veel bedrijven doen al aan productinnovatie. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat het net zo belangrijk is om binnen het bedrijf zelf te innoveren. Bedrijven hebben teveel de focus liggen op het maken van winst en de werknemers worden dan een beetje uit het oog verloren. Dit terwijl de werknemers het hart van de onderneming vormen! Er kan nog zoveel winst gemaakt worden, maar als er bijvoorbeeld klachten binnendruppelen over de klantenservice kan dit meteen een negatieve invloed hebben op het gehele bedrijf.

Investeer daarom in je werknemers. Leg niet alleen de focus op productinnovatie maar zie ook het belang in van innovaties om de bedrijfsvoering te verbeteren. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die zich gewaardeerd voelen harder werken, gemotiveerder zijn en minder fouten maken. Dit zal ten goede komen aan de algehele bedrijfsreputatie. Betrek werknemers bij brainstormsessie, biedt regelmatig nieuwe training aan en zorg dat ze bijvoorbeeld met een bonussysteem gemotiveerd blijven.

Maar ook organisatorische innovatie is van onmiskenbaar belang voor de overlevingskans van een organisatie. Als ondernemer is het goed om continu bezig te zijn met deze vorm van innoveren. Een bedrijf valt of staat met een gedegen organisatiebeleid. Wist je dat steeds meer ondernemers tegenwoordig kiezen voor innovaties op het gebied van flexibel werken, het creëren van flexplekken en het aanbieden van thuiswerk? Deze innovaties leiden tot kostenbesparing en een verbeterde werk – privébalans voor werknemers. Organisatorische innovatie is tevens van belang bij het introduceren van (technologische) productinnovaties. Een idee alleen leidt niet tot succes. De organisatie eromheen is net zo belangrijk.

We zien dat de meest succesvolle bedrijven in Nederland van dit moment innovatie hoog in het vaandel hebben staan. Het heeft als organisatie geen zin om stug vast te blijven houden aan bestaande bedrijfsprocessen. Hoewel dit logisch is, mensen zijn immers gewoontedieren, blijkt dat bedrijven die niet meebewegen bij verandering helaas vroeg of laat de deuren zullen moeten sluiten.

Omdat deze antwoorden deels waar kunnen zijn maar soms ook weer niet. Het hangt in zekere mate af van een specifiek geval. Lees op ipad casino verder over waarom dit wel of niet zo is. Voor wanneer welk antwoord geldt verschild nog weleens. In het vervolg van dit artikel wordt getracht om dit onderwerp wat beter in beeld te brengen.