Het belang van innoveren in Nederland

Er is geen twijfel over mogelijk dat innoveren ontzettend belangrijk is voor Nederland. Nederland is met haar omvang een relatief kleine speler op de markt en zal hierdoor net een stapje extra moeten doen om haar producten en diensten onder de aandacht van andere landen te brengen. Dit in tegenstelling tot grotere spelers zoals de Verenigde Staten en Duitsland.

Gelukkig staan Nederlanders er om bekend om niet bij de pakken neer te zitten en ondernemend te zijn. Nederlands zijn gedreven en creatieve mensen die een nieuwsgierige aard hebben. Deze eigenschappen hebben er in het verleden dan ook mede toe geleid dat Nederland verantwoordelijk is geweest voor talloze nieuwe innovaties. Vooral op het gebied van scheepsbouw, waterkering en ruimtelijke ordening neemt Nederland het voortouw. Maar ook op gebieden van groene energie en elektronische gadgets zijn we innovatief sterk.

In tijden van economische stagnatie wordt er minder geld gestoken in innovatie. Dit terwijl het in dergelijke tijden juist zo belangrijk is. Nederland heeft onder andere innovatie nodig om economische groei te generen. Door nieuwe innovaties kan Nederland op de kaart gezet worden. Wie weet er bijvoorbeeld niet dat Nederland het land van de tulpen is (met innovatieve methodes werden er talloze ander gekleurde tulpen ontwikkeld die vandaag de dag nog steeds gekweekt worden).

Tot de jaren ‘90 waren we innovatief zeer sterk en stonden we wereldwijd bekend om onze uitvindingen. Wist je dat de telescoop, het cassettebandje, de brandslang en de onderzeeboot allemaal Nederlandse uitvindingen zijn? Nu Nederland langzaam uit de crisis komt, is het de hoogste tijd dat het belang van innovatie weer wordt ingezien. Gelukkig wordt dit door de overheid wel erkend. Het is tijd om onze reputatie te herstellen. Hopelijk staat Nederland over honderd jaar bekend om een aantal nieuwe geweldige innovaties en verdienen we hier wereldwijd een leuke boterham mee.