Hoe cloud back-ups innovatie beinvloeden

Sinds de opkomst van de computer is de manier waarop we gegevens bewaren volledig veranderd. Het is niet meer noodzakelijk om gegevens te bewaren in papieren documenten en folders. Computers bieden de mogelijkheid om gegevens op te slaan op het zogenoemde ‘extern geheugen’ zoals de harde schijf, floppydisk, CD-rom, SD-stick of de USB-stick. Om er zeker van te zijn dat gegevens niet verloren gaan bij beschadiging of verlies van dit extern geheugen wordt er een back-up gemaakt. Deze back-ups worden tevens opgeslagen op één van bovenstaande vormen van het extern geheugen.

Tegenwoordig zijn deze methodes alweer achterhaald en is het ook mogelijk om gebruik te maken van cloud-back-ups. Maar wat zijn dit precies? Cloud back-ups zijn niets meer of minder dan online back-ups. Ze worden simpelweg cloud back-ups genoemd omdat ze verwijzen naar het wolkje dat symbool staat voor het internet. Het voordeel van deze cloud back-ups is dat men geen gedoe meer heeft met extern geheugen (Wie herinnert zich niet de frustratie van slecht werkende of zoekgeraakte floppydisks). Men stelt simpelweg een datum in op de computer en het werk wordt automatisch gedaan!

Deze cloud back-ups hebben een positieve invloed op innovatie. Door het gemak van deze vorm van back-ups kan er meer tijd en geld besteed worden aan innovaties. En alle informatie omtrent de innovaties (onderzoeksrapporten, brainstormsessies, plan van aanpak etc) wordt automatisch bewaard en, indien gewenst, automatisch gedeeld met belanghebbenden. Er zal dus minder tijd gaan zitten in de administratieve rompslomp, waardoor er meer tijd over is voor het echte innoveren.

Het internet biedt oneindig veel mogelijkheden. Op dit moment hebben we pas het puntje van de ijsberg ontdekt. In de toekomst zal ‘de cloud’ (zoals het internet zo mooi genoemd wordt) ongetwijfeld aanzet zijn tot nog meer briljante innovaties. We staan aan de vooravond van een digitale revolutie en bedrijven die dit niet erkennen kunnen wel eens van een koude kermis thuis komen.