Innoveren in Nederland

Innovatie in vandaag de dag ‘hot business’ in Nederland. Zowel bij het midden- en kleinbedrijf als bij de grote spelers op de markt zien we regelmatig nieuwe innovaties. Maar ook op landelijk niveau zitten we niet stil. Uit het landenrapport 2016 van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat Nederland één van de vier meest innovatieve landen ter wereld is. Het ondernemingsklimaat in Nederland wordt positief beoordeeld en de overheid werpt, in tegenstelling tot andere OESO-landen, weinig belemmeringen op.

Innovation in NetherlandsNederland staat dan ook van oudsher bekend als innovatief land en vele Nederlandse innovaties hebben wereldwijd bekendheid genoten. Denk bijvoorbeeld maar aan het cassettebandje, uitgevonden door Philips in 1963. Of wist je dat Blue Tooth uitgevonden is door een Nederlander? Jaap Haartsen uit Hardenberg ontwikkelde dit technische hoogstandje in de jaren ‘90 voor zijn werkgever Ericsson. Hij heeft er zelfs een plekje mee veroverd in de National Inventors Hall of Fame in de Verenigde Staten!

Het is echter van belang om als land te blijven investeren in innovatie. Stilstand is hierin zeker achteruitgang. Vooral na een periode van economische stagnatie mag de waarde van innovatie niet uit het oog verloren worden. Door te innoveren kan Nederland zich op economisch gebied sneller herstellen en neemt de landelijke welvaart toe. Gelukkig wordt dit erkend door de overheid en staan er al weer allerlei innovatieve projecten op stapel die vanuit de overheid gesubsidieerd worden. Als relatief klein land doet Nederland het dan ook zeer zeker niet slecht, maar het is belangrijk om de vinger aan de pols te houden.

De EU, waar Nederland deel van uitmaakt, investeert ook steeds meer in onderzoek en ontwikkeling. Met het oprichten van de Innovatie-unie binnen de Europa-2020-strategie ligt de nadruk op het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling en het wegnemen van factoren die dit proces belemmeren (zoals dure octrooien en marktfragmentatie).