Wat is ontwrichtende innovatie?

Met ontwrichtende innovatie worden innovaties bedoeld die een grote invloed hebben op de gehele bedrijfssector wereldwijd. Het gaat hier om innovaties die bedrijfsstructuren, die al jarenlang bestaan, op losse schroeven plaatsen. Hoe werkt zo’n ontwrichtende innovatie precies?

Wellicht valt ontwrichtende innovatie het beste te omschrijven aan de hand van een voorbeeld. Een van de duidelijkste vormen van ontwrichtende innovatie is de 3D-printer. Met deze printer kan bijna elk product straks thuis geprint worden. Het enige wat de klant in de toekomst nodig zal hebben, is een blauwdruk om deze prints te kunnen maken. Elk bedrijf dat een product aanbiedt, wordt dan geheel overbodig. Denk maar aan speelgoedwinkels, tuincentra, bouwmarkten etc. In de toekomst zal niemand meer een product in de winkel hoeven te kopen.
Bedrijven die zich dit niet realiseren zullen de boot mislopen en uiteindelijk de winkeldeuren moeten sluiten. De 3D-printer kan dus een geheel ontwrichtende werking hebben op de algehele sector!

Er zijn nog genoeg andere voorbeelden te noemen. Denk maar aan het welbekende AirBnB dat de grootste concurrent is geworden voor de hotelsector. Of Whatsapp dat zich in korte tijd als een olievlek over de wereld heeft verspreid. Het internet biedt ongekende mogelijkheden aan en we staan nog maar aan het begin van deze digitale revolutie. Het leven zoals we dat nu kennen zal in de aankomende tien jaar ingrijpend veranderen. Vooral de jongere generatie is vaak verantwoordelijk voor ontwrichtende innovatie. Met hun verfrissende kijk op het leven van nu en ‘gekke’ ideeën ontwikkelen ze nieuwe producten en diensten die compleet afwijken van de norm.

Het mag duidelijk zijn dat deze ontwrichtende innovaties niet altijd met juichgeroep ontvangen worden. Maar het schadelijkste wat je als ondernemer kunt doen is je ertegen verzetten. De slimste ondernemers spelen juist in op deze trends en weten zo mee te liften op het succes van de ontwrichtende innovatie.